Корупційні схеми: на Ірпінщині розслідують розкрадання лісових угідь

    Прокуратура Бучанського району 1 серпня відкрила провадження за підозрою у шахрайстві в особливо великих розмірах. Йдеться про ймовірне розкрадання земельних угідь Ірпеня. Є підозра, що використовуючи одну й ту саму схему, спритні ділки могли розікрасти щонайменше 10 гектарів місцевих лісів. Мерія Ірпеня стверджує, що ніколи не передавала ділянки, щодо яких ведеться розслідування, у приватну власність, тож, акти на них можуть бути підробленими. В свою чергу, серед власників цієї скандальної землі можна знайти осіб, наближених до дуже відомих місцевих забудовників. 

    Як стало відомо, про те, що 10 гектарів землі Київщини можуть бути втрачені, повідомила керуюча партнерка АО “Право Захисту” Євгенія Ростолопа.

    Адвокатська знахідка

    За словами Ростолопи, адвокати натрапили на схему дерибану землі на Ірпінщині під час обслуговування одного зі своїх клієнтів. Юристи помітили, що в одного з фігурантів справи останніми місяцями почали систематично з’являтись у власності нові земельні ділянки.

    “Згідно розслідування, частину земель Київщини викрадено за підробними актами права власності 2001-2009 років. Є підозра, що це було вчинене не без втручання держпосадовців. Розкрадають землі лісового фонду області під забудову”, – говорить вона.

    Зокрема, юристами було виявлено земельний наділ у Ірпені площею у  0,97 гектари (кадастровий номер 3210900000:03:005:0065), що з 2005 року належала особі, яка мешкає на території Донецької області. Ділянка знаходиться віднесена до земель лісового фонду Київщини. 

    “З 2003 по 2009-й рік в державних актах вже зазначався кадастровий номер земельних ділянок, але через низку причин не вся інформація була внесена до Державного земельного кадастру, що може стати місцем для шахрайських маніпуляцій. На час набуття права власності на земельну ділянку громадянину було 19 років. Тепер ця земля призначається для будівництва та обслуговування багатоквартирних будинків. Коли я, як адвокат, звернулась до Ірпінської міської ради, аби виявити, чи приймала міська рада рішення про передачу цієї землі у приватну власність, виявилось, що відповідного рішення рада ніколи не приймала”, – додала Євгенія Ростолопа.

    На фото: відповідь Ірпінської міської ради на адвокатський запит Євгенії Ростолопи


    На фото: акт права власності земельної ділянки

    Згідно відповіді, наданій на запит адвокатки у Держгеокадастр, там теж немає другого примірника цього акту – його не було зареєстровано у книзі державних актів. 

    Схема

    За словами адвокатки, описана схема неможлива без втручання держпосадовців, бо інформацію про земельний наділ до Державного земельного кадастру має безпосередньо внести державний кадастровий реєстратор. 

    Відповідно до законодавства державну реєстрацію земельних ділянок здійснюють державні кадастрові реєстратори територіальних органів земельних ресурсів. Саме вони приймають рішення про державну реєстрацію земельних ділянок та вносять інформацію про них до Державного земельного кадастру. Тобто, як підозрюють юристи, кадастровий реєстратор на підставі ймовірно підробленого державного акту та копії паспорту громадянина з Донецької області за декілька днів до повномаштабного вторгнення окупаційних військ рф, вніс в Державний земельний кадастр інформацію про цю земельну ділянку.

    “Цей державний кадастровий реєстратор може знаходитись у будь-якому куточку країни. Також, виготовити технічну документацію для земельної ділянки може спеціальне підприємство. За відомостями юристів АО “Право Захисту”, зареєстрував цю земельну ділянку за мешканцем Донецької області відділ №1 Управління надання адміністративних послуг Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області, а технічну документацію виготовило приватне підприємство “Закарпатський інститут землеустрою”, – додала Ростолопа.

    Цікаво, що директором вказаного нею підприємства, згідно даних сервісу “YouControl” є Дмитро Чорний. Вже на титульний сторінці адресою земельного наділу зазначається “Закарпатська область, Київська область, м. Ірпінь”. 

     

     

    “Я поїхала в Бучу, в відділ Держгеокадастру. Там вони відкривають реєстр і бачать технічні відомості, де написано: “Місто Ірпінь Закарпатської області”. Одразу ж після цього фахівець почав кричати своїм колегам щоб вони нам нічого не казали, бо це якась “стрьомна” земельна ділянка”, – розповіла Євгенія Ростолопа.

    За її словами, серія і номер фіктивних державних актів робляться так, щоб вони приблизно відповідали цьому часовому проміжку, коли набуте право власності. 

    “Це не випадкові номери та серії, що свідчить про те, що до дерибану землі задіяні особи, що мають відношення до зберігання державних актів Київщини та доступ до бланків суворої звітності”, – зазначає вона. 

    Як зазначала адвокат раніше, державний реєстратор має внести запис про право власності до реєстру речових прав. 

    “Неочікувано, такі відомості про цей земельний наділ вносить реєстратор у Сквирській міській раді напередодні повномасштабного вторгнення рф до України – 18 лютого. Цей державний реєстратор може й не знати що під його іменем вчиняються ймовірні злочини. Шахраї можуть просто за грошову винагороду отримувати ключі доступу до державного реєстру речових прав на нерухоме майно.  Я думаю, що цей реєстратор сам не знає що під його ключем вчиняються такі дії. Це просто його ключ знаходиться в того, хто займається незаконними реєстраціями. Державний реєстратор за те, що вносить неправдиві відомості, максимум отримає позбавлення доступу до реєстру та адміністративну відповідальність. Це дуже розв’язує руки аж до тих пір, поки Міністерство юстиції не скасує доступ до реєстру такому реєстратору. А потім, організатори схеми знаходять нового державного реєстратора. Ця схема без посадових осіб Держгеокадастру неможлива, бо вони це відслідковують. Це не якісь 10 соток землі. По нашому регіону ми вже бачимо близько 10 гектарів лісу. Кримінальні провадження відносно задіяних у схемі осіб потрібно розглядати не під кутом шахрайства, а під кутом можливої причетності цих осіб до співпраці з державними зрадниками та колаборантами. Ці схеми переважно впроваджуються з минулого року. Але в мене є чітке бачення, що вони реалізуються на території всієї України.

    Одна людина має список земельних наділів на 38 сторінок по всій країні, де останніми місяцями в нього постійно виникає право власності на підставі втрати державного акту, якого ніколи не було. Державний земельний кадастр це ніяк не відслідковував, бо вони у цьому зацікавлені. Так, за неправомірну вигоду посадові особи Держгеокадастру, зловживаючи своїм службовим

    становищем, сприяють у передачі у власність земельних ділянок, відомості щодо яких не були внесені в електронну базу, третім особам. Державні акти на земельні ділянки старого зразка попередньо знищуються в архівах”, – розповіла Ростолопа.

    За такою схемою Київщина ризикує втратити чергову частину лісового фонду під забудову нових житлових кварталів.

    На фото: витяг з державного реєстру речових прав

    Ірпінська справа

    Як розповідає адвокат, історія, з якою зіштовхнулись безпосередньо ірпінчани, стосується питання отримання права власності на земельну ділянку за кадастровим номером 3210900000:03:005:0065.  За її словами, вигодонабувачем у цій історії став ірпінський забудовник Олексій Пєший, який проводить забудову Ірпінського мікрорайону “Фреш Сіті”. Житловий комплекс “Фреш Сіті” знаходиться на вулиці Університетська, 1 в районі водоканалу.

    Після отримання права власності, за інформацією, що надала юрист, новий власник вирішив продати наділ. Договір купівлі-продажу датується 14 липня поточного року – близько місяця тому. Як розповідають, новим власником землі стає Толкушов Володимир Федорович, який є рідним дідусем Олексія Пєшого та тестем забудовника та екс-депутата Ірпінської міської ради Валерія Пєшого.

    Нагадаємо, у 2013 році Пєшого старшого звинувачували у дерибані земель Київщини, зокрема, Біличанського лісу. У 2015 році Валерій згадувався у скандалі із побиттям кандидата у депутати міськради від партії "Сила людей" Інни Грищенко, яка виступила проти вирубування лісу.

    “У Пєшого Олексія Валерійовича, сина Валерія Пєшого, підозрюю, є фінансові інтереси з приводу земельної ділянки на якій знаходиться за кадастровим номером 3210900000:01:175:0002, площею 0,8404 га, яка розташована у місті Ірпінь Київської області по вул. Університетській, 1. Ця земельна ділянка знаходиться в користуванні Національної поліції Київської області. З метою подальшої її забудови, компанія Пєшого Олексія продала Національній поліції Київської області іншу земельну ділянку та приміщення у якому поліція буде розташовувати новий кінологічний центр.

    З метою розширення свого будівництва багатоповерхових житлових будинків та великої забудови території старого кінологічного центру, Пєший Олексій влучно знайшов можливість “придбати” ще одну земельну ділянку поруч з старим кінологічним центром, яка віднесена до земель лісового фонду.

    Нагадаємо, деякі ЗМІ заявляли, що Пєший молодший продав земельну ділянку під кінологічний центр, правоохоронцям по ціні у 2000 гривень. Як пишуть журналісти, на наступний день після заключення цієї земельної угоди батька Олексія – Валерія Пєшого, якого звинуватили у шахрайстві, відпустили під особисті зобов’язання. 

    На фото: будівництво ЖК “Фреш Сіті” в Ірпені

    Із зібраними даними юристи звернулись до правоохоронних органів, а саме до Бучанської окружної прокуратури. 

    Кримінальне провадження щодо цієї земельної ділянки на момент подання заяви вже було порушено – правоохоронці завели справу стосовно цього наділу 1 серпня. 

    Наразі триває досудове розслідування.

    “Для припинення прав власності на ділянку збирають докази. Але залишається відкритим питання – скільки ще земель Київщини могли пограбувати?”, – додала адвокат.

    На фото: відповідь прокуратури на заяву адвоката Ростолопи

    Експертна думка

    KВ поспілкувалась із Романом Титикалом – адвокатом та головою постійної комісії КОР з питань екології, природокористування, водних ресурсів, мисливства, ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та інших надзвичайних ситуацій. 

    Як розповів депутат, поле для провадження шахрайських схем з’являється тоді, коли власник земельного наділу оформлює не весь необхідний пакет документів. Ці недооформлені земельні ділянки стають проблемою й тоді, коли мова йде про відбудову зруйнованого рашистами житла. 

     “Такі схеми – це шахрайське заволодіння майном шляхом підробки документів. Такі дії підпадають під ознаки злочину – шахрайство ст. 190 КК України, шахрайство вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою, – карається позбавленням волі на строк від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна. В першу чергу зацікавлені в тому щоб не стати жертвами шахрайства самі власники землі, тому вони мають завчасно подбати про належне оформлення своїх документів.  Багато людей нажаль щось недооформили, не внесли в кадастр, не присвоїли кадастрові номери, тощо. У подальшому це створює незручності у всіх сферах. Зараз взагалі величезна проблема – ми намагаємось відновлювати людям зруйновані будинки. Наприклад, затвердили обласну програму відбудови зруйнованих будинків, а у багатьох власників немає документів на зруйновані будинки – ні на самі будівлі, ні на землю. Людина не до кінця оформила, чи не мала державного акту, в людини щось і є, але це не повний пакет документів.  Вказане створює простір  для маніпулювання шахраям. Вони привласнюють ті ділянки які в кадастр не внесені, підробляють правовстановлюючі документи саме на такі землі, що не мають кадастрового номеру чи не внесені в кадастр та реєстр речових прав”, – розповів Роман Титикало.

    Як раніше писала KВ, у Борщагівській громаді розгорівся скандал довкола вирубки дерев у парку-пам’ятці “Зелена брама”. Ласий шмат лісу у Софіївській Борщагівці став предметом зазіхань приватної компанії “Атлант груп юа”. ДП “Київське лісове господарство” передало останньому гектар землі під облаштування зони відпочинку. Жителі громади всіма силами намагаються зберегти ліс і шукають підтримки у місцевої влади та народних депутатів. В обласній же раді наполягають на терміновому розірванні стосунків із нищівниками пам’ятки природи. Вивчають правоохоронці і законність підписання Бучанською РДА документа про надання землі у користування 24 лютого – у час повномасштабного вторгнення рф на територію Київщини.

    kievvlast.com.ua